Colla de Dolçainers i Tabaleters de Borriana
Història

 

La Colla de Dolçainers i Tabaleters de Borriana és una associació formada per gent no professional sense ànims de lucrament que vol recuperar i difondre la música i cultura del País Valencià.

Oficialment fundada en 1997 (encara que començà a funcionar uns anys abans) reuneix tots els membres una volta per setmana per a assajar el seu àmpli repertòri de passacarrers, danses, valsos, cavalcades... etc. i ensenyar als menuts (i no tant menuts) a tocar la Dolçaina i el Tabal.

Amb uns Estatuts la nostra idea queda definida: recuperar els instruments i la música tradicional del País Valencià i amb ells la cultura que defineix aquestes terres i la nostra gent.

 

Que qué és una Dolçaina? Donç bé. La Dolçaina és un instrument musical de vent del tipus cromàtic en to de FA (Dolçaines llargues, per a acompanyar els cants) o en to de SOL (Curtes, per a passacarrers, dianes, cabalcades...) amb forma cònica i fetes de fusta (normalment d'arbre fruiter) amb una boqueta de metall o Tudell on s'inserta la Canya (Part on es produeix la vibració). En altres llocs la Dolçaina es coneix com Xirimita (Alacant), Gaita (Morella) o Gralla (Catalunya).

I qué és un Tablal? Donç l'acompanyant inseparable de la Dolçaina. Es tracta d'un instrument de percussió, paregut a la caixa, però fet amb fusta i amb una altura major que aquesta. Marca sempre a la Dolçaina a ritme de Marxa, Vals, Processó o Cabalcada.

 

 

Història-Components-Actuacions-Música-Agenda
Contactes-Galeria de Fotos

Tornar a l'Entrada